Bekkenbodemoefeningen zitbal

Weinig mensen weten waar de bekkenbodem zich exact in het lichaam bevind. De bekken vormen een belangrijke schakel tussen je bovenlichaam en je onderlichaam. De bekkenbodem is een groep van spieren onder de bekken. De bekkenbodem is trechtervormig en heeft doorgangen richting de plasbuis, de vagina en de anus. Een goede functionerende bekkenbodem zorgt voor een goede werking urine en ontlasting en zorgt er voor dat je op een goede manier gemeenschap kan hebben.

Oefeningen

Bekkenbodemoefeningen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Een van de mogelijkheden om deze oefeningen uit te voeren is met behulp van een zitbal. Bij bekkenbodemoefeningen is het belangrijk dat je jezelf bewust wordt van het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren.

Bekkenbodemoefening 1

Ga zitten op de bal, met de voeten goed plat op de grond. Ga met de aandacht naar het bekken en voel waar de zitknobbels zitten. Rol over de bal rustig naar links en naar rechts.

Voel waar het schaambeen en uw stuitje zit en rol rustig over de bal naar voor en naar achter. Ga met de aandacht naar de bekkenbodem en voel waar de anus en plasbuis zich bevinden.

Span rustig de bekkenbodemspieren aan door de anus in te trekken en de plasbuis op te trekken. Adem rustig door en ontspan daarna weer volledig. Voel dat de bekkenbodem terugzakt in de bal.

Bekkenbodemoefening 2

Ga zitten op de bal met de voeten plat op de grond. Laat de bekkenbodem goed ontspannen rusten in de bal. Ga met de aandacht naar het bekken, naar de zitknobbels, schaambeen en stuitje.

Maak een rondje over de bal door het gewicht beurtelings langs deze punten te verplaatsen. Voel dat de voetzolen aan de grond kunnen blijven, met weinig druk op de voeten. Laat de wervelkolom meebewegen om goed in balans te blijven.

Laat de schouders goed los, geen holle rug maken en geen tenen optrekken. Houd de voeten goed plat op de grond. Maak de rondjes langzaam groter als u voelt dat het goed gaat (langzaam roeren in de stroop).

Gymnic fitnessbal Opti