Buikspieroefeningen zitbal

Oefeningen met een zitbal kunnen leiden tot een strakke buik en tot sterke buikspieren. Hieronder een groot aantal oefeningen met die een positief effect op je buikspieren hebben. Bepaal per oefening hoe lang je de oefening doet of hoeveel herhalingen je doet. Luister goed naar je lichaam.

Oefeningen voor je buikspieren

Buikspieroefening 1: 

Zet terwijl je op een fitnessbal zit kleine passen naar voren met je voeten. Stap door tot je met je rug op de bal ligt en zorg er voor dat je je voeten op de grond laat staan. Laat je lichaam vervolgens weer langzaam zakken en zet kleine pasjes terug totdat je weer normaal op de bal zit.

Buikspieroefening 2:

Ga op een fitnessbal zitten en laat je bovenlichaam en beweeg je bovenlichaam langzaam naar achter tot dat het niet verder gaat. Beweeg vervolgens weer langzaam terug naar je basishouding en herhaal dit een aantal keer. Als variant kan je in plaats van recht achterover ook je bovenlichaam schuin achterover laten zakken en weer terug. Door deze variant train je ook de schuine buikspieren.

Buikspieroefening 3:

Ga op je knieën zitten en plaats je onderarmen op de fitnessbal. Probeer vervolgens je lichaam recht te zetten (planken) waardoor je alleen nog met je voeten op de grond staat. Probeer het op te bouwen en elke keer een aantal seconden langer vol te houden.

Buikspieroefening 4:

Deze oefening lijkt heel erg op de vorige oefening, maar nu zet je juist je voeten op de bal en je handen op de grond. Blijf er voor zorgen dat je lichaam recht blijft. Probeer het aantal seconden langzamerhand op te bouwen. Om deze vorm lastiger te maken kan je tijdens de oefening een van beide benen proberen op te tillen. Het evenwicht bewaren wordt hierdoor lastiger.

Buikspieroefening 5:

Ga op je rug liggen en leg je voeten op een fitnessbal. Leg je armen vlak naast je op de grond. Duw vervolgens je bovenlichaam omhoog zodat je lichaam weer een rechte lijn gaat worden. Deze oefening kan je vasthouden voor een bepaald aantal seconden en als variant kan je je bovenlichaam een bepaald aantal keren op en neer bewegen vanuit de basishouding tot je bovenlichaam ver van de grond.

Buikspieroefening 6:

Plaats de fitnessbal tussen je voeten en probeer de bal langzaam omhoog te tillen tot het niet verder gaat en deze positie een aantal seconden vast te houden. Laat je hoofd op de grond en je armen naast je lichaam.

Buikspieroefening 7:

Ga op je buik liggen en plaats de fitnessbal onder je voeten. Plaats je handen op de grond en probeer je knieën richting je borst te bewegen waardoor de bal automatisch mee rolt. Strek vervolgens je benen weer uit en herhaal dit een aantal keren.

Buikspieroefening 8:

Ga met je buik op een fitnessbal liggen en strek je lichaam uit. Plaats je handen achter je hoofd en beweeg vervolgens je lichaam op en neer op de fitnessbal

Buikspieroefening 9:

Ga op je rug liggen en klem de fitnessbal tussen je voeten. Kom vervolgens met je bovenlichaam van de grond en probeer met gestrekte armen de bal over te pakken. Houd de bal vast terwijl je met je bovenlichaam weer naar de grond gaat. Kom daarna weer overeind en pak de bal weer over uit je handen, terwijl je jou armen gestrekt laat.

Buikspieroefening 10:

Ga op een fitnessbal zitten en probeer op de bal te blijven zitten terwijl je beide benen en beide armen in de lucht zijn.