Core stability oefeningen zitbal

Core stability is een term die in de sportwereld steeds belangrijker aan het worden is. Een goede core stability is nodig voor het optimaliseren van sportprestaties en het voorkomen van blessures. De letterlijke vertaling van core stability is eigenlijk rompstabiliteit. Met core stability worden de diepe spieren in je romp bedoeld zoals buik, rug, middenrib en bekkenbodem. Je romp is de basis waaruit veel beweging in je lichaam voort komen. Een goede rompstabiliteit / core stability is dus van belang voor het functioneren van een groot deel van je lichaam.

Oefeningen voor je core stability

Onderstaande oefeningen zijn slechts een selectie uit een groot aantal mogelijke oefeningen met een zitbal ten behoeve van je core stability. Als je onderstaande oefeningen herhaalt en het aantal keer per oefening langzaam opbouwt zul je jezelf na verloop van tijd sterker gaan voelen.

Core stability oefening 1:

Ga op je knieën voor de zitbal zitten en plaats je onderarmen op de bal. Laat de bal langzaam bij je vandaan rollen terwijl je rug recht blijft en je buikspieren op spanning staan. Probeer dit zo ver mogelijk te doen zonder je heupen te laten zakken. Houd deze stand een aantal seconden vast en beweeg daarna langzaam terug naar je beginpositie. 

Core stability oefening 2:

Ga op je rug liggen en houdt de zitbal achterover vast tussen je gestrekte armen. Breng vervolgens je armen en benen naar elkaar toe terwijl je jou armen en benen gestrekt probeert te houden. Pak de bal over met je voeten en ga rustig terug naar de starthouding.

Core stability oefening 3:

Ga met het bovenste deel van je rug op een zitbal liggen en kruis je benen over elkaar. Beweeg je heupen vervolgens naar de grond tot zover het gaat en probeer op dat moment een aantal seconden vast te houden. Druk jezelf vervolgens weer op tot de beginpositie.

Core stability oefening 4:

Ga met je buik richting de grond liggen, leunend op je armen en op een zitbal onder je voeten. Probeer je lichaam zo veel mogelijk in een horizontale lijn te laten lopen. Tik vervolgens met je rechterhand je linkerschouder aan en daarna met je linkerhand je rechterschouder. Herhaal dit een aantal keer door de oefening rechts en links om en om uit te voeren.