De juiste zithouding op een zitbal

Voor het juiste effect van een zitbal is het belangrijk om een goede houding aan te nemen op de zitbal. Voor het juist gebruik van de zitbal dienen je bekken op dezelfde hoogte te zijn als je knieën. Hierdoor blijven je bovenbenen volledig horizontaal. Probeer een stabiele zithouding te zoeken en niet te veel te bewegen voor een maximaal effect. Voor het juist gebruik van de zitbal is het belangrijk dat je de bal goed oppompt zodat je een juiste zithouding aan kan nemen.

Open heuphoek

Zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van doorsnede 45 tot 75 cm. De juiste hoogte wordt zo gekozen dat het bekken hoger komt dan de knieën, zodat de bovenbenen dus kunnen afhangen. De hoek tussen rug en bovenbenen blijft zo groter dan 90°, wat men een open heuphoek noemt. De intradiscale druk, een maat voor rugbelasting, is wel ongeveer gelijk voor een zitbal en een conventionele stoel.

Dynamisch zitten

Het grote voordeel van een zitbal ligt in zijn beweging. Hierdoor zouden telkens kleine drukverschillen in de tussenwervelschijf ontstaan, waardoor het voedingsmechanisme op gang wordt gehouden. Soms ziet men stoppels onder de bal of een ring om de zitbal op zijn plaats te houden. Deze schakelen de beweging echter uit en dienen dus niet om op te zitten, enkel voor het opbergen van de bal.

Kies de juiste maat zitbal voor een goede houding op een zitbal

Voor het juiste effect van de zitbal is het van belang om de juiste maat zitbal uit te zoeken. Zitballen en fitnessballen zijn gemiddeld genomen verkrijgbaar in de maten 45 cm t/m 75 cm. De juist maat zitbal is afhankelijk van je lengte en eventueel de hoogte van je bureau. Op zoek naar de juiste maat zitbal voor jou? Ga naar onze maattabel.